Fermierul Cristian Chișmorie din Arad a fost reținut de DNA Timișoara – alături de contabila și administratorul firmei sale – pentru o schemă de fraudare a aproape 1 milion de euro din fonduri europene, potrivit unui comunicat al DNA. Fermierul ar fi obținut ilegal subvenții pentru vaci Aberdeen Angus.

”Inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor”, a arătat DNA.

Chișmorie și angajatele lui au fost reținuți sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă cu fonduri europene, fals și uz de fals. Cei trei au fost prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit pressalert.ro, în 2018, au avut loc percheziții la ferma din Şicula, judeţul Arad, a omului de afaceri Cristian Chişmorie. Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi au inventariat animalele pe care le deţinea ferma lui Chişmorie.

În 2015, Chișmorie a fost cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, utilizarea armei letale fără drept, distrugere, amenințare și ucidere fără drept de animale, după ce ar fi împușcat câinii unui cioban și l-ar fi amenințat și pe acesta cu arma.

Chișmorie a fugit de polițiști, fiind ulterior prins și reținut pentru 24 de ore, primind apoi arest la domiciliu timp de mai multe luni, pe durata anchetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.