Brazii de Crăciun au apărut în pieţele din municipiul Arad şi majoritatea sunt aduşi din Danemarca, având preţuri similare cu cele din 2021, dar mai mari decât în magazinele de bricolaj, anunță Agerpres.

Piaţa „Mihai Viteazul” este locul în care se adună cei mai mulţi comercianţi de pomi de Crăciun, iar aici majoritatea brazilor vânduţi în ultimii ani au fost din import, apreciaţi pentru că au coroanele bogate.

Dacă în decembrie 2021 preţul brazilor au crescut cu 15%, comercianţii invocând atunci costuri mai mari cu transportul pe fondul scumpirii motorinei, în acest an preţurile sunt similare. Un brad din Danemarca cu o înălţime de 1,2 metri costă 100 – 120 de lei, iar unul înalt de 1,8 metri costă 170 – 190 de lei, în timp ce pomii de peste 2,5 metri ajung la 300 – 350 de lei.

„Nu am schimbat preţurile pentru că afacerea merge şi aşa tot mai prost de la un an la altul. Am scăzut pe alocuri la brazii mai mici, am ridicat cu 10 sau 20 de lei la brazii mai mari, dar în medie avem aceleaşi preţuri. Avem concurenţă foarte mare cu magazinele care de câţiva ani aduc şi ele brazi de import şi îşi permit să aibă preţuri mai mici pentru că aceste magazine cumpără cantităţi foarte mari şi automat au parte de discounturi. Noi ne bazăm pe oamenii care locuiesc în apropiere de pieţe şi care nu au maşină să meargă la marginea oraşului la aceste magazine pentru a-şi cumpăra un brad. În ultimii ani aducem mult mai puţini brazi, ca să nu rămânem cu ei”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre comercianţii din piaţă.

La marile magazine de bricolaj, preţurile afişate sunt mai mici, iar brazii au coroana la fel de bogată. Un brad cu o înălţime cuprinsă între 100 şi 130 cm costă 39 – 49 de lei. Un brad cu înălţime până la 170 cm costă 70 de lei, iar un brad de 170 – 240 cm costă 115 lei. Cei mai înalţi brazi din magazine, de 3,5 – 4 metri, costă 379 de lei.

Totodată, în magazine există şi brazi care se pot replanta, iar aceştia costă 99 de lei şi au o înălţime de 140 – 170 cm.

Un brad artificial costă 70 – 100 de lei la o înălţime de 150 cm sau 169 de lei pentru cei cu o înălţime de 183 cm, însă în cazul acestor produse preţurile pot ajunge şi la 500 de lei, pentru că diferă în funcţie de calitatea materialului din care sunt făcuţi şi de mărimea coroanei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.