Firma HAI Extrusion SRL a demarat campania de donare de sânge“ Donează sânge – salvează o viaţă!” care a ajuns în anul cinci de desfăşurare. Angajaţii HAI au fost la Centrul de transfuzie sanguină Arad pentru a reface stocurile de sânge care sunt aproape inexistente. De data aceasta s-au alăturat campaniei HAI Extrusion şi firma Gualapack Nădab, care au reuşit într-un număr foarte mare să fie prezenţi la donare.

„Îţi pot spune multe despre motivele pentru care e nevoie de sângele tău. Imaginează-ţi că o persoană dragă ţie ar putea pieri din cauza crizei din centrele de transfuzii din România. Imaginează-ţi că doar 66% dintre cei care au avut nevoie de sânge anul trecut au şi primit. De aceea ţin să le mulţumesc tuturor donatorilor care au spus prezent, ei sunt eroii din umbră care salvează vieţile omeneşti.” – Varga Claudia, manager HSE pentru specialarad.ro.

Nu este prima dată când Aradul traversează o criză de sânge. Datorită crizei din spitale în ceea ce priveşte cantitatea de sânge, prea puţini oameni primesc sângele de care au nevoie. Unul din trei oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când au nevoie. Deseori cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.

Transfuzia de sânge se realizează în cazul pierderii unei cantităţi mari de sânge. Pierderea de sânge poate avea loc în cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O altă posibilitate este o intervenţie chirurgicală majoră, precum îndepărtarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sânge. Anemia hemolitică sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. În cazul în care suferiţi de ulcer gastric activ, atunci ştiţi cât de importantă este transfuzia pentru viaţa voastră.

Avantajele donării sângelui

Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.
În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenta organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
Drepturile donatorului:
– Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
– La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
– O zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi mi­litari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă loca­litate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
– Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
– Să fii informat asupra motivelor exclu­derii tale de la donare
DONEAZĂ SÂNGE! Într-o zi chiar viaţa ta sau a unei persoane dragi poate
depinde de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.