Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad afirmă că cinci pacienţi cu COVID-19 internaţi la Terapie Intensivă au murit miercuri, între aceştia fiind o tânără de 29 de ani, cu afectare pulmonară de 95 la sută.

„Ne confruntăm cu cel mai necruţător val din toată pandemia! Marea majoritate a pacienţilor ajunge la spital în stare critică, cu afectare pulmonară de peste 80% şi cu saturaţii foarte mici! Am pierdut astăzi cinci pacienţi! Am pierdut o tânără de 29 de ani care avea afectare pulmonară în proporţie de 95%”, a afirmat prof. univ. dr. Teodora Olariu, medic şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă II, pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

Conform sursei citate, pacienţii nu erau vaccinaţi şi sufereau şi alte afecţiuni medicale precum diabet, afecţiuni cardiace, hipertensiune, obezitate morbidă.

„În acest val majoritatea pacienţilor se prezintă la spital abia din a noua, a zecea zi de boală, când necesită direct terapie intensivă. Am devenit tot mai neputincioşi în faţa acestui virus crunt – organismul nu mai reacţionează la tratament, iar oxigenul nu mai ajută! Ne luptăm cu un virus extrem de parşiv şi fac apel la cei de acasă să se vaccineze, iar în cazul în care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 să vină din primele zile la spital!”, a adăugat dr. Olariu.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, Secţia Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă II este funcţională, de miercuri, cu 25 de paturi după ce, în mai puţin de o săptămână, au fost finalizate lucrările necesare pentru relocarea secţiei. Astfel, numărul total al locurilor în terapie intensivă destinate pacienţilor în stare gravă a crescut de la 27 la 37 – 12 paturi fiind funcţionale în Compartimentul Anestezie şi Terapie Intensivă IV şi 25 în cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă II.

„De o săptămână angajaţi ai spitalului împreună cu angajaţi ai unor societăţi autorizate în domeniul instalaţiilor electrice şi a fluidelor medicale au muncit la relocarea Secţiei Clinice Anestezie şi Terapie Intensivă II într-un alt corp de clădire, mai spaţios care ne-a permis creşterea numărului de paturi, atât de necesare pacienţilor aflaţi în stare critică. S-a muncit contra-cronometru pentru a ne alinia prevederilor legale în vigoare în ceea ce priveşte funcţionarea unei secţii de terapie intensivă. Trebuie înţeles faptul că un pat de terapie intensivă nu se autorizează atât de uşor – sunt o sumedenie de condiţii care trebuie îndeplinite, precum gaze medicale, instalaţii electrice, dotări…. Fiecare pat este prevăzut cu două prize de oxigen, 12 prize electrice, o priză de aer comprimat precum şi aparatura medicală corespunzătoare activităţii medicale specifice terapiei intensivă. Fiecare pat are propria siguranţă pentru energia electrică. m reuşit, în timp record, să ne aliniem fiecărei cerinţe în parte, iar pentru toată munca depusă vreau să mulţumesc fiecărui coleg care a înţeles necesitatea acestei secţii. Aceste paturi au devenit deja neîncăpătoare deoarece în Unitatea Primire Urgenţe 16 pacienţi erau în aşteptarea unui pat de terapie intensivă însă am reuşit să deblocăm o parte din locurile de terapie intensivă din urgenţe”, a explicat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

În judeţul Arad, au fost raportate miercuri 295 de noi cazuri de COVID-19 şi opt decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.