Două panouri comemorative vor fi plasate în centrul municipiului Arad pentru a onora memoria tânărului Rudolf Wittman, arădean în vârstă de 27 de ani, care și-a dedicat viața luptei pentru independența Ucrainei și a fost ucis pe front în data de 22 octombrie. Inițiativa aparține comunității ucrainene din oraș și va fi implementată de către Asociația Aradul Civic.

Consilierul local Siegfried Mayer a declarat că decizia de a amplasa aceste panouri a fost susținută unanim în cadrul Consiliului Local Municipal, evidențiind sprijinul Administrației locale pentru demersul comunității ucrainene și al Asociației Aradul Civic.

Primul panou va fi instalat în Parcul Eminescu în câteva zile, în timp ce al doilea urmează să fie amplasat în Piața Avram Iancu în luna ianuarie, întrucât în prezent are loc Târgul de Crăciun și nu există spațiu disponibil. Panourile vor rămâne în spațiul public cel puțin până la 1 iulie, cu posibilitatea prelungirii perioadei, conform proiectului aprobat de Consiliul Local.

Fiecare panou, având trei fețe și laturi de doi metri, va găzdui mesaje în limbile română, ucraineană și maghiară, exprimând recunoștința pentru sacrificiul lui Wittman. Textul de pe panouri oferă o scurtă prezentare a vieții tânărului arădean, subliniind că Wittman a fost primul și singurul soldat străin acceptat în Forțele Speciale Ucrainene, având intenția de a se stabili în Ucraina și de a întemeia o familie cu iubita sa ucraineană după încheierea războiului.

Rudolf Wittman a ales să se alăture conflictului în Ucraina din proprie inițiativă, manifestându-și opoziția față de nedreptățile la care asista. După moartea sa eroică pe 22 octombrie 2023, apropiații au dezvăluit că Wittman a fost anterior membru al Legiunii Străine franceze, dar motivația sa nu a fost legată de dorința de a purta o armă, ci de respectul pentru valorile militare precum disciplina, onoarea și mândria.

Familia tânărului își dorește ca aceste panouri să rămână în oraș cât timp există conflict în Ucraina. Un protocol pentru amplasarea panourilor pe domeniul public urmează să fie încheiat în zilele următoare între Primăria Arad și Asociația Aradul Civic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.