Viceprimarul, Lazăr Faur, împreună cu deputatul și preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Arad, Sergiu Bîlcea, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă primele autobuze electrice din municipiu. Autobuzele au fost achiziționate în cadrul proiectului de modernizare a transportului între UTA și Aradul Nou, cu pod peste Mureș pe strada Andrei Șaguna.
Lazăr Faur anunță că se așteaptă primirea a alte patru autobuze electrice în luna decembrie, urmând ca pe viitor să depună cerere de finanțare prin PNRR pentru alte 12 autobuze electrice
„Transportul public de persoane este important pentru noi toți, mai ales prin asocierea cu transportul verde, nepoluant și economic. Avem o strategie pe care o putem vedea în primii pași de implementare. Avem șase autobuze electrice care circulă în municipiul Arad, urmează să primim alte patru la începutul lunii decembrie. Pentru planurile noastre viitoare, am depus cerere de finanțare pentru încă 12 autobuze electrice prin PNRR și de asemenea pentru 4 microbuze electrice. Pe lângă acestea, după cum știți, avem tramvaiele, tot electrice și nepoluante. Aici stăm bine, avem 24 de tramvaie noi în funcțiune, cu perspectiva de a primi încă trei până la finalul lui 2022, începutul lui 2023. Vestea bună este că am obținut finanțare prin PNRR pentru alte șase tramvaie. Dacă ne gândim la necesarul de tramvaie, peste 50, ne mai trebuie aproximativ 20. Am depus în runda a doua a PNRR cerere pentru alte 26 de tramvaie. Dacă vom primi finanțare, ajungem la 52 de tramvaie noi, putem acoperi bine transportul cu tramvaiul. În prezent sunt semne bune, continuăm să schimbăm parcul de autobuze și tramvaie, urmărim să beneficiem de un transport atractiv, eficient, cu costuri mici care pot fi acoperite”, a transmis viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.
Autobuzele electrice au o autonomie de aproximativ 200 kilometri și costă 400.000 de euro. Potrivit reprezentanților administrației locale, au fost pornite demersurile pentru realizarea unui parc fotovoltaic la Compania de Transport Public în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru care se așteaptă deschiderea finanțării, care ar asigura din producție proprie necesarul de consum al CTP în proporție de 70 – 80%. Astfel, o parte din problemele de eficiență și sustenabilitate pe care le are acum compania ar fi rezolvate.