Consilierii județeni au dat unde verde indicatorilor tehnico-economici, faza „Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții” (D.A.L.I.), pentru renovarea energetică moderată a clădirii Bibliotecii Județene A.D. Xenopol Arad și a Complexului Muzeal Arad. Proiectul urmărește eficientizarea energetică a clădirii Bibliotecii Județene Arad. Valoarea totală este de 17.101.113,42 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție este de 23 de luni de la începerea efectivă a lucrărilor. Prin acest proiect se va asigura scăderea consumului energetic a clădirii publice și, totodată, se va asigura scăderea costului de întreținere a clădirii, aducând un beneficiu economic Județului Arad.

„Este un obiectiv pe care dorim să îl aducem la standardele de eficiență energetică aflate în vigoare la nivelul UE. Biblioteca Județeană este una dintre instituțiile culturale de bază ale comunității și, prin urmare, se află pe lista noastră de priorități”, a declarat vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc.

La baza realizării documentației a stat Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta eficiență energetică, ce prevede o reducere a consumului de energie cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire dinainte de renovare. Acest lucru va trebui să asigure o reducere a consumului de energie primară de cel puțin 30% (renovare moderată) și de cel puțin 60% (renovare aprofundată) în comparație cu situația anterioară renovării.

Clădirea bibliotecii, construită în anul 1909, prezintă o serie de infiltrații la nivelul subsolului datorită lipsei hidroizolației și la nivelul șarpantei din cauza faptului că o parte din învelitoare este fie spartă, fie lipsă. Imobilul prezintă deficiențe și degradări care împiedică buna desfășurare a activităților și conduc la consumuri mari de energie.

Deși de-a lungul timpului au fost făcute intervenții ce au constat în lucrări de refacere a finisajelor exterioare și interioare, refacerea trotuarului de protecție, sunt necesare lucrări de restaurare și reparare a tâmplăriei, cu geam termoizolant, cu emisivitate redusă, dotată cu fante higroreglabile (asigurând în acest fel și termoizolarea conturului exterior), termoizolarea planșeului sub pod sau la nivelul șarpantei, reabilitarea trotuarului de protecție și refacerea hidroizolației, modernizarea instalației de încălzire și a instalației de preparare a apei calde menajere, modernizarea instalației de iluminat interior, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri LED, eficiente din punct de vedere energetic, proiectarea unei instalații de climatizare, montarea de surse de energie alternativă. Investiția este împărțită pe 2 obiecte: – obiectul 1 – măsuri care vizează clădirea – obiectul 2 – stații de încărcare auto cu două posturi – 3 bucăți (6 locuri de parcare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.