Municipiului Arad i-a fost aprobată cererea de finanțare pentru proiectul „Insule ecologice digitalizate”! Concret este vorba despre amenajarea la nivelul municipiului a 200 de insule ecologice supraterane de tip 1, fiecare dintre acestea compusă dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Pentru fiecare insulă vor fi asigurate 200 de carduri electronice de acces. Finanțarea în valoare de aproape 2,4 milioane de euro va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Conform Ghidului solicitantului, insulele vor fi „protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare”.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar valoarea unei insule ecologice este de 10.000 Euro fără TVA. Achiziția se va realiza centralizat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza unui acord de asociere de autorități contractante. Pentru acest tip de insule nu sunt necesare lucrări de construcții-montaj.

Prin construirea de insule ecologice digitalizate, municipalitatea arădeană urmărește accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

“Încă un proiect aprobat prin finanțare PNRR! Aproape 2,4 milioane de euro pentru 200 de „Insule ecologice digitalizate”, fiecare cu câte 5 containere separate pentru colectare selectivă, cu acces digitalizat și protecție împotriva vandalizării, care vor fi amplasate pe întreaga rază a municipiului. Pentru un mediu curat și sănătos, #pentruARAD.”, a punctat primarul Călin Bibarţ.

În Arad, primele insule ecologice au fost amenajate în cursul anului trecut în cartierele Alfa și Confecții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.